5 must-see bezienswaardigheden op en rond Place Du Châtelain in Brussel

1. Bezoek de kleurrijke markt op Place Du Châtelain

Het Kasteleinsplein is een bekende en geliefde plek onder zowel de lokale bevolking als toeristen. En terecht, want er is veel te beleven! Op woensdag tussen 14u en 19u transformeert het plein in een kleurrijke markt met bloemenkramen, biologische producten en ambachtelijke creaties. De gezellige en ontspannen sfeer maakt het de perfecte plek om er een namiddag rond te wandelen of achterover te leunen bij een pop-up wijnbar of biologische kaasboer.

 

2. Bezoek het Horta museum: een must-visit voor architectuurliefhebbers

Als je denkt aan Belgische art nouveau, dan doet deze naam ongetwijfeld een belletje rinkelen: Victor Horta. Op een boogscheut van Place du Châtelain, vind je het voormalig huis en werkatelier van de Belgische architect, een absolute must-visit in Brussel voor liefhebbers van art nouveau en architectuur in het algemeen. Het huis en werkatelier van Horta werd omgetoverd tot een museum dat de prachtige stijl en decoratie van deze meester laat zien. Bewonder de mozaïeken, glas-in-lood ramen, muurschilderingen en het meubilair dat bewaard is gebleven. Naast de vaste collectie organiseert het museum ook regelmatig tentoonstellingen die je niet wil missen!

Praktisch: Plan je bezoek aan het Horta Museum van dinsdag tot en met zondag. Het museum is gevestigd op Amerikastraat 27, 1060 Brussel. Reserveer je tickets vooraf via de website:

https://www.hortamuseum.be/

 

3. Ontdek 2,7 kilometer aan shoppingplezier in de Louizalaan

De Louizalaan is een ware modehemel. Je vindt er een scala aan kledingboetieken en luxueuze modehuizen, waaronder namen als Louis Vuitton, Prada en Chanel. Terwijl je de prachtige boulevard bewandelt, duiken er om de haverklap prachtige herenhuizen en monumenten op. Bekijk de indrukwekkende blue tower met het hoogste dak van Brussel of stop even bij één van de beeldhouwwerken die je pad kruisen. Het einde van de Louizalaan wordt aangeduid door twee oude tolhuisjes die nog deel uitmaakten van de Naamsepoort.

 

4. Stap binnen in de Heilige Drievuldigheidskerk en bewonder de Brabantse barok

Wanneer je door de straten rond Place Du Châtelain slentert, word je meteen betoverd door de opmerkelijke architectuur en de art nouveau-stijl. Een opvallend gebouw in de buurt is de prachtige Heilige Drievuldigheidskerk, waarvan de gevel uit de 17de eeuw stamt, authentieke Brabantse barok dus. De glas-in-loodramen, de eiken preekstoel en het altaar dat ontworpen is door de Antwerpse beeldhouwer Jean-François Van Hool, zijn zeker een bezoekje waard!

Praktisch: De kerk is gelegen in de Afrikastraat 37, 1060 Sint-Gillis en ligt op slechts 3 minuten lopen van La Quincaillerie. Voor meer informatie over dit prachtig bouwwerk, kun je hier terecht:

https://monument.heritage.brussels/nl/buildings/16985

 

5. Ga lunchen of dineren bij La Quincaillerie in art nouveau stijl

Op 1 minuut wandelen van Place Du Châtelain vind je Rue Du Page, een sfeervolle straat waar La Quincaillerie zich bevindt. Wij trekken onze stoute schoenen aan en vertellen je waarom deze brasserie niet mag ontbreken op jouw must-visit lijst!

De voormalige ijzerwarenwinkel is omgetoverd tot een prachtige brasserie en ademt de geschiedenis van het unieke pand. Je geniet er van een heerlijke lunch of diner in een omgeving die is ontworpen door een leerling van de art nouveau-meester zelf: Victor Horta! Geniet van een heerlijke fruits de mer terwijl je uitkijkt op het werk van Horta en zijn leerling - hier drink je je wijntje in stijl!

Praktisch: De brasserie bevindt zich op Rue Du Page 45 in Elsene (1050). Een tafel reserveren bij La Quincaillerie kan via de website:

https://www.quincaillerie.be/nl/reserveer